Güncel Haberler / UAMIF Genç İşçiler Kurultayı Toplandı


“AVRASYALI GENÇ İŞÇİLER AYAĞA KALKMALI”

UAMİF 20. Kuruluş Yıldönümü vesilesi ile Ankara’da Genç İşçiler Kurultayı düzenlendi. Toplantıya 18 ülkeden 250 Avrasyalı genç işçi delege katıldı.

Pevrul Kavlak: Umudumu hiçbir zaman kaybetmedim. Ama artık ayağa kalkma zamanı. Ayağa kalkıp, bu haksızlıklara adaletsizliklere dur deme zamanı. Şimdi "Dünya nereye gidiyor?" sorusunu sorma zamanı.

“Öncelikle küresel sermayenin, vatanı, dili, dini, ırkı olmadığı iyi bilin. Ortak çıkarları söz konusu olduğunda, tek vücut olarak hareket ettiğini iyi bilin. O zaman, böyle bir rakibe karşı, öncelikle, birlik olmalı, emekçiler arasındaki her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmeliyiz. İşte o zaman birlik oluruz, o zaman büyük oluruz. O zaman güçlü oluruz”

Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu (UAMİF) ; 20. Kuruluş Yıldönümü için başlattığı Genç İşçiler Projesinin önemli bir adımını Ankara’da atarak önemli bir programa daha imza attı. 20. Yıl münasebetiyle Avrasya ülkelerinde sempozyumlar, kurultaylar, seminerler, yarışmalar ve festivaller düzenlenirken bu toplantıların en büyüklerinden biri de 27-28 Ekim tarihlerinde Ankara’da gerçekleşti.

27 Ekim’de açılış konuşmaları ile başlayan programın açılışını Federasyonumuzun Genel Başkanı Pevrul Kavlak yaptı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak konuşmasında Avrasya’nın ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik sosyal ve sendikal durumunu özetledi. Yaşanan tüm çatışmalara ve ayrılıklara rağmen UAMİF’in emekçileri bir araya getirdiğini şu sözlerle ifade etti:


Dostlarım, uçsuz bucaksız Avrasya coğrafyasının genç emekçileri, işçileri, oğulları, kızları, kendinize güvenin. Bir bakın, yanınızda oturan arkadaşınıza. Burada 18 ülkeden delege var. Birçoğunun ülkesi birbiriyle kavgalı. Ama siyasilere inat, kirli çıkar hesaplarına inat, Uluslararası silah lobilerine inat, Burada barış var, dostluk var, dayanışma var. Çünkü burada emeğin kardeşliği var. Burada siz varsınız. Sizin olduğunuz yerde, Düşmanlık olmaz, çatışma olmaz. Sadece kardeşlik olur. İşte bu yüzden umutluyum. Umudumu hiçbir zaman kaybetmedim. Ama artık ayağa kalkma zamanı. Ayağa kalkıp, bu haksızlıklara adaletsizliklere dur deme zamanı. Şimdi  "Dünya nereye gidiyor?" sorusunu sorma zamanı.

Genel Başkanımız Kavlak’ın konuşması sık sık alkışlarla kesilirken yerli ve yabancı konukların konuşmaya ilgisi büyük oldu.

Kavlak konuşmasında ayrıca gelecekten umutlu olduğunu da vurgulayarak önemli olanın büyüklüğü güce çevirmek olduğunu kaydetti. “Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu, 18 ülkeden, 76 sendika ve 20 milyonu aşkın üyesiyle dünyanın en büyük uluslararası işçi örgütlerinden biridir” diyen Kavlak; “Evet, en büyüklerden biridir. Ama dostlarım, büyüklük ile güç arasında fark vardır. Unutmayın, büyük olan değil, güçlü olan kazanır. Büyüklüğü güce dönüştürmek için, akıl, bilinç ve azim gerekir. Sizde bu aklın, bu bilincin ve bu mücadele azminin olduğunu biliyorum. Onun için, umutluyum, siz de umutlu olun, kendinize güvenin, birliğinize inanın, örgütünüze, sendikalarınıza, Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu'na sahip çıkın. En büyük örgütünü, en güçlü örgüte dönüştürmek için ayağa kalkın,  Sizler, Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu'nun geleceğisiniz.


Yarın bu görevde sizler olacaksınız. Bayrağı siz devralacaksınız. Onun için bugünleri iyi anlamalısınız. Küresel sermayeyi, Sahip olduğu güçleri, hareket biçimini iyi öğrenmelisiniz. Öncelikle küresel sermayenin, vatanı, dili, dini, ırkı olmadığı iyi bilin. Ortak çıkarları söz konusu olduğunda, tek vücut olarak hareket ettiğini iyi bilin. O zaman, böyle bir rakibe karşı, öncelikle, birlik olmalı, emekçiler arasındaki her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmeliyiz. İşte o zaman birlik oluruz, o zaman büyük oluruz. O zaman güçlü oluruz” dedi.

Genel Başkanımız Kavlak’ın konuşmasının ardından konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay toplantıda yaptığı konuşmasına Yüksekova’da üç askerin ve 20 gün önce Bingöl'de üç polisin alçakça katledildiğini ifade ederek başladı. Türkiye'de başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasilerin bu hassas günlerde bir araya gelmek durumunda olduklarını ifade eden Atalay, "Başta iktidar ve muhalefet partilerine sesleniyorum:  Bugün bir araya gelmeyecekseniz ne zaman bir araya geleceksiniz? Demokrasi olmayan ülkelerde ne sendika olur, ne parti olur, ne mal olur, ne mülk olur. Herkes aklını başına almak mecburiyetinde" dedi. UAMİF’in bugün geldiği noktaya gelebilmesi için Türk Metal’in ne kadar büyük bir çaba sarf ettiğini anlattı. 20 yıldır Avrasya coğrafyasının emekçileri için çalışan UAMİF’in hizmetlerinin kıskançlıkla izlendiğini ve varlığının hazmedilemediğini belirtti. Bu kurultayı anlamlı ve önemli bulduğunu belirten Atalay UAMİF’e başarılar diledi. 20. yılını kutladı.

Divan Kurulu’nun seçimi için Kurultay delegeleri tarafından bir önerge verildi. Rusya’dan Tamara VLASENKO, Belarus’tan Denis GLUŞANİN, Bulgaristan’dan Lordan HRİSTEV, Kırgızistan’dan  Aycan KUNDUZBEKOVA, Azerbaycan’dan Mehriban OSMANOVA ve Türkiye’den Yusuf YILMAZ Divan Kurulu üyeleri oldular ve toplantının bundan sonraki kısmı divan tarafından yönetildi.

Toplantıda ayrıca Türkiye’den ana muhalefet partisinden CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akaya, İşçi Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalardan Şeker - İş Sendikası Başkanı İsa Gök,  Haber İş Sendikası Başkanı Veli Solak, Türk Metal Sendikası yöneticileri ve çok sayıda misafir katıldı.

UAMİF Merkez Komite üyeleri açılıştan sonra bir araya geldi. 38.‘si gerçekleşen Merkez Komite Toplantısının gündeminde bundan sonra yapılacak olan toplantılar ele alındı.


Toplantının 2. Günü 28 Ekim’de sabah 10:00 ile 18:00 arasında 4 ayrı oturum düzenlendi. Örgütlenme Sorunları ve Gençlerin Sendikalara Kazandırılması konusu Uludağ Üniversitesi ÇEEİ Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysen TOKOL tarafından; Korunmasız İstihdamın Şekilleri: İşçi Haklarının Korunmasına Yönelik Sendikalarının Faaliyetleri konusu ise Rusya Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Sosyal ve İş ilişkileri ve Sosyal Partnerlik Dairesi Danışmanı Svetlana YESAULOVA tarafından; Taşeron İşçilik ve Esnek Çalışma konusu Şeker İş Sendikası Araştırmacılarından Süleyman Yazır tarafından; Merkezi Tip Sendikacılık (Türk Metal Modeli) konusu da UAMİF Genel Sekreteri Mehmet Soyupek tarafından oturumlarda ele alındı. Seminerlerin son bölümlerinde sorulan sorulara cevap verildi.

Toplantının sonunda konuşmacılara plaketleri verildi.

Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu Genç İşçiler Kurultayı gala programı ile sona ererken katılımcılar böylesine bir programın düzenlenmesinden dolayı UAMİF’e ve Genel Başkanı Pevrul Kavlak’a teşekkür ettiler…