Toplantılar / UAMİF 48. MERKEZ KOMİTE TOPLANTISI NOTLARI

Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’nun 48. Merkez Komite toplantısı 31 Ekim 2019 tarihinde Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da, UAMİF üyesi “Rosprofprom”, “Profavia” ve “ASM” sendikaların ev sahipliğinde gerçekleşti.

Çoğunluğun katılımı ile gerçekleşen toplantının açılış kısmında konuşan UAMİF Genel Başkanı Pevrul Kavlak konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Değerli dostlarım, bu dost meclisinde sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. 25. kuruluş yılımızın bu son aylarında, çok önemli bir açılışı yapmak için burada birlikteyiz. Uzun yıllara dayanan birlikteliğimizi yeni bir aşamaya taşımak, teşkilatımızı güçlendirmek, yeni hedeflere yol almak için, Moskova ofisimizi açıyoruz. Çalışmalarımızı daha yaygın ve kalıcı hale getirmek amacıyla oluşturduğumuz bu çalışma ofisinin Avrasya coğrafyasına ve bölgemizin metal emekçilerine hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” Konuşmasının devamında başkanlığını yürüttüğü Türk Metal Sendikasının faaliyetlerinden bahseden Kavlak, sendika olarak zorlu sürece girdiklerini anlattı ve devam eden grup toplu pazarlık sürecinde UAMİF üyesi sendikaların desteğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Genel Başkanın konuşmasından sonra toplantının gündem taslağı okundu ve oylandı. Devamında Federasyonun çalışma raporu müzakere edildi. Genel Sekreter Yardımcısı Turajon Raupov, aidatların ödenmesi ve mali durum ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. UAMİF Genel Sekreteri İsmail Dursun, 2019 yılının eğitim programının ilerleyişini anlattı ve son toplantıdan bu yana 439 sendikacının Ankara’daki seminerlere katıldığını söyledi. Dursun, 2020 yılı eğitim programının daha sağlıklı yürütülebilmesi için gerek Ankara’da gerekse de kendi ülkelerinde eğitim düzenlenmesini talep eden üye kuruluşların Federasyon sekreterliğine yazılı talep göndermeleri gerektiğini altını çizdi.

Toplantıya kısa ara verildi ve ikinci oturumda Tüm Sendikalar Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Natalya Podshibyakina “Avrasya Ülkelerinde Sanayi 4.0 Sürecinin İşçi Sınıfına ve Sendikalara Muhtemel Etkisi” adı altında bir sunum yaptı.

Sunumdan sonra toplantının sonraki gündem maddesi “Avrasya Ülkelerinde Sosyo-Ekonomik Durumun Değerlendirmesi” konusuna geçildi. Söz alan konuşmacılar, kendi ülkelerindeki sosyo-ekonomik durumu ve sendikalarının faaliyetlerini anlattılar.

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise “Sırbistan Sanayi, Enerji ve Maden İşkolu Çalışanları Sendikasının” UAMİF’e üyeliği konusu olmuştur. Sözkonusu sendikanın başvuru evraklarını inceleyen Federasyon sekreterliği, bu kuruluşun UAMİF’e üyeliğini kabul edilmesi için Merkez Komite üyelerin oylamasına sundu. Toplantıya katılan bu sendikanın Genel Başkanı Milorad Panoviç, oylamaya geçilmeden önce kısa konuşma yaparak kendi sendikasından bahsetti ve Merkez Komite üyelerinden gelen soruları yanıtladı. Daha sonra oylamaya geçildi ve “Sırbistan Sanayi, Enerji ve Maden İşkolu Çalışanları Sendikasının” üyeliği oybirliği ile kabul edildi.

Bir sonraki Merkez Komite Toplantısının Ankara’da yapılması kararlaştırıldı. Merkez Komite üyeleri, UAMİF 9. Genel Kurul toplantısının da yine Ankara’da 6 Mart 2020 tarihinde yapılmasını oybirliği ile kabul etti.

Toplantı kapanışından sonra tüm katılımcılar Federasyonun Moskova temsilcilik ofisinin açılışını gerçekleştirdiler. Açılış töreninde konuşan Genel Başkan Pevrul Kavlak temsilcilik ofisinin Federasyon için bir kilometre taşı olduğunu belirtti ve bu ofisin Avrasya emekçilerine başarılı bir şekilde hizmet etmesi için UAMİF Genel Merkezi olarak gereken tüm desteğin sağlanacağının altını çizdi.