Toplantılar / Küresel sermayeye karşı, sendikalar da küreselleşmeli

UAMİF Bölge Eğitim toplantısında konuşan UAMİF Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Mali Sekreteri Mehmet Soyupek, çalışanların sadece ülkelerinde değil, uluslar arasıalanda da aynı iş kolunda birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini belirtti.

Uluslar arası Avrasya Metal işçileri Sendikası (UAMİF)’e üye sendika olarak Ukrayna Metalürji İşçileri Sendikası’nın Dnepropetrovsk’ta düzenlediği Bölgesel Eğitim toplantısı oldukça verimli ve yüksek katılımla gerçekleşti. Toplantıda konuşan UAMİF Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel Mali Sekreteri Mehmet Soyupek  çok uluslu şirketler daha fazla kar ve kazanç için küreselleşirken, işçilerin ve temsilcilerinin de çalışanların haklarının korunması ve geliştirilmesi için küreselleşmek zorunda olduğunu, daha büyük birlik ve beraberliklere ihtiyacın olduğunu belirtti. Soyupek çalışanlar aynı iş kolunda ve aynı kendi ülkelerinde birlik ve beraberlik içinde olabilirler, ancak küresel sermaye küresel çapta birlik ve beraberliği elde etmişken, çalışanların daha büyük birlik ve beraberliğe sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

UAMİF Bölge Eğitim Toplantısı Ukrayna’nın Dnepropetrovsk kentinde gerçekleşti. 17-19 Nisan 2012 tarihlerinde gerçekleşen Eğitim toplantısına 75 kişilik bir eğitim grubu katıldı. Toplantıda söz alan Soyupek; Türk Metal Sendikası’nın modelini örnek göstererek başarı elde etmek gerekiyorsa Ukrayna Metalürji İşçileri Sendikası dâhil olmak üzere, Avrasya’daki sendikaların merkezi tip sendikacılığa geçmesi gerektiğini belirtti. Soyupek Türk Metal’in geçmişte bugüne yapmış olduğu çalışmalara da değindi ve başarılarını örnek gösterdi. Türk Metal’in eğitim anlayışını örnek alınmasını tavsiye etti.


Soyupek konuşmasında küresel sermayenin hareket alanını genişlettiğini ve etkilerinin herkese ulaştığını belirtti. Konuşmasında şunları söyledi: UAMİF’in önemli bir amacı da Uluslararası finans şirketleri evlilikler yaparken, birleşirken, ortaklıklar kurarken, bunu daha çok kar ve kazanç için yaparken çalışanların da aynı yöntemi izlemesini sağlamaktır. Aynı iş kolunda ve aynı kendi ülkelerinde birlik ve beraberlik içinde olabilirler çalışanlar, ancak daha büyük birlik ve beraberliğe sahip olmamız gerekiyor. Sendikalar daha fazla eylem alanı yaratmak zorunda. Bu eğitimler vesilesi ile bir araya gelerek ortak akıl oluşturmaya çalışıyoruz. Birbirimize destek çıkıp örgütlenmekten başka bizlerin yolu yok.

Gazi Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nejat Coşkun da küresel kriz döneminde sendikaların çalışmaları ve faaliyetleri üzerine bir eğitim verdi.

Soyupek toplantı sonrasında UAMİF’e bağlı Demir Çelik Fabrikası’nın işyeri olan Boru Üretim Fabrikası’nı ziyaret etti, işçilerle sohbet etti. İşçiler yapılan ziyarette yönelik memnuniyetlerini dile getirerek kendilerinin de Türkiye’de bir işyerini ziyaret etmek istediklerini belirttiler.