Üye Sendikalardan / Beyaz Rusya Sanayi İşçileri Sendikası

Beyaz Rusya

Sanayi İşçileri Sendikası

Vadim FEODOROV
Genel Başkan

Beyaz Rusya Sanayi İşçileri Sendikası ülke çapında sosyal ortakları olan Beyaz Rusya Sanayi Bakanlığı, Beyaz Rusya Standardizasyon Devlet komitesi, Beyaz Rusya Devleti Askeri Sanayi Komitesi gibi kuruluşlarda çalışan vatandaşları (sendika üyelerini) birleştiren gönüllü toplumsal kurumdur.

Hem de Beyaz Rusya ulusal ekonomi akraba sektörlerinin genel profilleriyle ilgili özel sektörlerde, organizasyonlarda ve kuruluşlarda çalışanları, ilgili alanda eğitim kuruluşlarda çalışan ve okuyanları, geçici olarak çalışanları (başka bir iş bulana kadar) yukarıda sayılan kuruluşlardan emekli olanları BRSİS statüsüne uygun şekilde tüzüğü yerine getiren ve kabul edenleri, emek ve sosyal ekonomik hak ve çıkarların korunması için sendika üyelik aidatlarını zamanında ödeyen herkesi birleştirmektedir.

Sanayi İşçileri Sendikası Kuruluş Kongresi’nde 28 Mayıs 2003 yılında Minsk şehrinde Beyaz Rusya Otomotiv Ve Makine İşçileri Sendikası, Devletin üniter kuruluşu “Beyaz Rusya Metalürji Fabrikası” İşçileri Sendikası, “Optik Fabrikası” İşçi Sendikası, “Atlant”, A.Ş. İşçi Sendikası “Minsk Isıtma Sistemleri Fabrikası İşçi Sendikası”, “Minsk Otomobil Fabrikası” İşçileri Sendikası, “ Minsk Bilgisayar Teknolojisi Üretim Birliği” İşçileri Sendikası, “Metiznik” İşçileri Sendikası, “Reçitskiy Metiz Fabrikası İşçileri Sendikası”, “İzmeritel Fabrikası” İşçi Sendikası, “Mogilev S.M. Kirova Otomobil Fabrikası” İşçi Sendikası Ve Bölgesel Profesyonel Elektronik Sanayi İşçileri Birliği “ Integral” Sendikası’nın birleşmesiyle kuruldu.

Beyaz Rusya Sanayi İşçileri Sendikası’nın 166.442 sendika üyesi var. Bunlardan 147.694’ü işletmelerde ve kurumlarda çalışan işçi, 4.863 öğrenci ve 13.881 emekli olarak kayıtlı. İşyeri temsilciliklerinin koordinasyon amacıyla Gomel ve Grodno bölge temsilcilikleri ile Viteb Bölgesi’nde sendikanın şube ve Mogilev Bölgesi’nde koordinatörlük faaliyeti bulunmaktadırlar.

Sendika haklarının iş güvenliğine ilişkin haklarının, mevzuatta sendika haklarının uymasının kamu kontrolünün uygulanması için işyeri sendika kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliği müfettişleri seçilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği kontrolünün, çalışma etkinliğinin artırılması için bölgelerde sürekli iş sağlığı ve güvenliği gönüllü müfettişlerin eğitimi gerçekleştiriliyor. Beyaz Rusya Sanayi İşçileri “01.01.2011 yılının verilerine göre Beyaz Rusya Sanayi İşçileri Sendikası 179 işyeri sendika kuruluşu, devlet mülkiyet payı olan fabrikalarda ve örgütlerde 166 sendikal kuruluş, 4 özel işletme sendika kuruluşu, eğitim müesseselerinde bulunan 9 işyeri sendika kuruluşu ve 4 eğitim kurumunda öğrenci sendika kuruluşunu birleştiriyor”.

Sendikası’nın ana faaliyetlerinden biri gençlerle iş birliğidir. Çalışan ve öğrenim gören gençlerin sosyal – ekonomik haklarının korunması, gençlerin sendika sıralarına katılmalarının sağlanması, sendika kadrolarında genç üyelerin yetiştirilmesi, iş yeri sendika kurumlarındaki gençlik komisyonlarının faaliyetlerinin koordinasyonu için Beyaz Rusya Sanayi İşçileri Sendikası “Gençler İçin Sendika” diye bir program kabul etmiştir. Gençlere yönelik çalışmalar iki ana yönde yürütülüyor:


-Çalışan gençlere yönelik çalışmalar,
-Öğrenci gençlere yönelik çalışmalar.

Beyaz Rusya Sanayi İşçileri Sendikası’nın işletmelerinde ve kuruluşlarında çalışan gençlerin çalışmasını etkinleştirmek için sendika genel merkezi başkanlığında 2006 yılında Kasım ayında gençlerle iş birliği için BSIS konseyini oluşturdu. BSIS Konseyi üyeleri ile birlikte bölgelerdeki BSIS kuruluşlarında ve işletmelerinde liderlik üzerine bir dizi seminer gerçekleştirildi. Genç işçiler seminer çalışmalarına aktif olarak katılıyor, düzenlenen eğitim seminerlerinin gerekliliğini kendi anketlerinde belirtiyorlar. Bu eğitimler; gençler arasında sendikacılığa ilgi duyan ve gelecek vaat edenlerin belirlenmesinde araç olarak kullanılıyor. 2007 yılından bu yana sendikanın genel merkezinde çalışan kadın üyeler için, kadın bürosu görev yapmaktadır. Sendika genel merkezinde kurulan kadın işçiler bürosu, iş yerlerinde oluşturulan kadın bürosu üyeleri ile ortak çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalarda kadın çalışanların iş yerlerinde karşılaştıkları sorunları değerlendirerek genel merkez nezdinde belirlenen sorunların çözümünde kararlar alınmaktadır. Kadın bürosunun inisifiyatifi ile çalışan kadınların katılımı ile somut konularda konferans ve tedbirler düzenlenmektedir. Örnek olarak yaratıcı sergi adı altında (Kadınların Gözü İle Dünya) adlı sergi düzenlenmektedir.

Beyaz Rusya Sanayi İşçileri Sendikası’nın Genel Merkezi, iş yeri temsilciliklerinde sendika üyeleri ve onların aile bireyleri arasında, spor müsabakaları ve kitlelerin kültür düzeyini yükseltmeye yönelik çalışmalara büyük ilgi gösteriyor. Sendikanın en önemli faaliyetlerinden birisi olarak üye çocuklara yönelik çalışmalar yer almaktadır. İşyeri sendika kuruluşlarında okul öncesi ve ilkokul çocukları için hediye sunumu ile yılbaşı gösterileri düzenleniyor. Yılbaşı kutlamaları çerçevesinde çocuklar için tiyatrolara, kültür Sendikası’nın ana faaliyetlerinden biri gençlerle iş birliğidir. Çalışan ve öğrenim gören gençlerin sosyal – ekonomik haklarının korunması, gençlerin sendika sıralarına katılmalarının sağlanması, sendika kadrolarında genç üyelerin yetiştirilmesi, iş yeri sendika kurumlarındaki gençlik komisyonlarının faaliyetlerinin koordinasyonu için Beyaz Rusya Sanayi İşçileri Sendikası “Gençler İçin Sendika” diye bir program kabul etmiştir. Gençlere yönelik çalışmalar iki ana yönde yürütülüyor: -Çalışan gençlere yönelik çalışmalar, -Öğrenci gençlere yönelik çalışmalar. Beyaz Rusya Sanayi İşçileri Sendikası’nın işletmelerinde ve kuruluşlarında çalışan gençlerin çalışmasını etkinleştirmek için sendika genel merkezi başkanlığında 2006 yılında Kasım ayında gençlerle iş birliği için BSIS konseyini oluşturdu. BSIS Konseyi üyeleri ile birlikte bölgelerdeki BSIS kuruluşlarında ve işletmelerinde liderlik üzerine bir dizi seminer gerçekleştirildi. Genç işçiler seminer çalışmalarına aktif olarak katılıyor, düzenlenen eğitim seminerlerinin gerekliliğini kendi anketlerinde belirtiyorlar. Merkezlerine geziler organize ediliyor. 2009 senesinden bu yana sendikaya bağlı işyerlerinde sendika üyelerinin çocukları için ülkenin başkentinde yılbaşı çam ağacı ziyareti organize ediliyor.

Kutlamaya, ülkenin her yerinden gelen çocuklar katılıyor. Her yıl, işyeri sendika kuruluşları, şubeler ve genel merkez aktif olarak “Sendikalar – çocuklara” adlı bağış kampanyasına katılıyorlar. Bu kampanya kapsamında, yatılı okullara, yetimhanelere, sosyal yönlü esirgeme yurtlarında yetişen yetim ve öksüz çocuklara yardım gösteriliyor ve onlar için müzik aletleri, televizyonlar, spor eşya ve spor giysiler, ayakkabılar, oyuncaklar, kırtasiye, kitaplar ve yılbaşı hediyeleri alınmaktadır.

Uluslararası ilişkilerin gelişimi çerçevesinde, Beyaz Rusya Sanayi İşçileri Sendikası olarak 2004 senesinden bu yana Uluslararası sendikal hareketin önemli kuruluşlarından olan Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonuna (UAMİF), Uluslararası Metal İşçileri Sendikalar Birliğine (UMİSÖ) ve BDT ülkelerinin Savunma Endüstrisi İşçileri Sendikası Uluslararası Sendikalar Örgütü’ne üye bulunmaktadır.